grübeln | De mooiste Duitse woorden | Julia Peine Deutsch Coach | Utrecht | Leidsche Rijn

grübeln

grübeln

Ich grübele schon den ganzen Tag ergebnislos über diesem Problem!

Ich grübele schon eine Weile über der Frage, ob ich in eine andere Stadt ziehen soll.

Wenn man ins Grübeln kommt, drehen sich die Gedanken im Kreis.

Er grübelte tagelang darüber, warum sie das getan hatte.

Da komme ich aber ins Grübeln!

über etwas grübeln

jemanden ins Grübeln bringen

ins Grübeln kommen

Je kunt het al aan de voorbeelden zien, grübeln is zowel negatief als positief bezet. Negatief is het als het gaat om het herhaaldelijk langdurig denken over gevoelens of problemen. Het herkauwen van nutteloze en vruchteloze gedachten. Maar het kan ook positief zijn, namelijk als je heel lang en diepgaand over een probleem nadenkt om het op te lossen.

Maar hoe komt dat?

Burkhard Meyer-Sickendiek, cultuurwetenschapper aan de Freie Universität Berlin, zegt dat er drie fases in de geschiedenis van grübeln zijn. In de eerste fase was het in de mode om te grübeln. Dat was in de romantiek. Dichter als Clemens Brentano wilden toen tot aan de bodem van hun ziel dringen (“zum Kristallgrund der Seele”). Het innerlijke was een schat en ze dachten hem door grübeln te kunnen vinden.

De tweede fase was al minder romantisch. Aan het eind van het negentiende eeuw verklaarden artsen en psychologen das Grübeln als een ziekte, namelijk een obsessie met vragen. Freud bevondt das Grübeln als een vorm van hysterie.

In de derde fase, vanaf de beginjaren negentig, werdt grübeln dan als veroorzaker of symptoom van depressies onderzocht en behandeld.

Wat een verhaal! Binnen 250 jaar veranderde de betekenis van grübeln van een soort hype naar een ziekte. Dit woord laat heel goed de culturele wandeling zien. Van vroeger waar het heel positief was om je juist veel met je innerste gedachten te bevatten naar vandaag waar we beter niet al te diep en te lang over moeilijke dingen zullen nadenken. Gedachtes laten gaan is het motto en mindfulness is de hype van nu.

Waar komt het woord vandaan?

Grübeln in de zin van de romantiek is een denkwijze waarin je probeert om iets tot op de bodem uit te zoeken. Terwijl grübeln medisch gezien piekeren of rumineren is. Ook in het Duits is de medische vakterm inmiddels Rumination. Het verschil kun je ook goed aan de herkomst van de woorden zien. Grübeln is afkomstig van graben (= graven) en werd in het zeventiende eeuw geassocieerd met het graven naar een schat. Rumination is afkomstig van wiederkäuen (= herkauwen) en betekend het herhaaldelijk denken.

Leuke synonieme:

sich den Kopf zerbrechen

brüten, knobeln, nachsinnen, sinnieren

#mooisteDuitsewoorden