08/15 | De mooiste Duitse woorden | Julia Peine Deutsch Coach | Utrecht | Leidsche Rijn

08/15

08/15

(Nullachtfünfzehn, auch Nullachtfuffzehn)

ein 08/15 Gespräch

ein 08/15 Geschenk

Unsere Möbel sind echt nicht 08/15, sondern exklusive Designstücke.

Das ist echt 08/15!

Eigenlijk is het ja geen woord maar een mooie uitdrukking en die wilde ik je natuurlijk niet ontnemen.

08/15 is de uitdrukking voor iets wat doodgewoon en onbelangrijk is. Het is dus het gemiddelde of iets dat niet de moeite waard is om te benoemen of erop te letten. Soms wordt de uitdrukking ook gebruikt voor verouderd, slecht materiaal. In de omgangstaal is het een synoniem voor billig (= goedkoop maar negatief bedoeld). Maar het kan ook uitdrukken dat iets standaard is.

Waar komt de uitdrukking vandaan?

 

Er zijn twee toelichtingen maar allebei zijn gerelateerd aan het machinegeweer “08/15” uit de Eerste Wereldoorlog.

  1. De soldaten moesten aan het “MG 08/15” steeds de zelfde oefeningen doorlopen. Die werden natuurlijk snel saai en lijkten betekenisloos. So werdt de benaming 08/15 bij de soldaten een uitdrukking voor een saaie routine.
  2. Naar verluid zouden de soldaten in de Eerste Wereldoorlog “Die Waffe ist 08/15!” hebben gezegd. Hiermee hebben ze hun negatieve mening te kennen gegeven over de – in de loop van de oorlog – steeds slechtere kwaliteit van het wapen.

Het zou ook kunnen dat beide toelichtingen en rol hebben gespeeld bij het opstaan van de uitdrukking. Bekend werd de uitdrukking 08/15 ook door de roman trilogie “08/15” van Hans Hellmut Kirst die in 1954 werd uitgegeven.

#mooisteDuitsewoorden