Katzentisch | De mooiste Duitse woorden | Julia Peine Deutsch Coach | Utrecht | Leidsche Rijn

Katzentisch

der Katzentisch

die Katzentische

Is dat nou een tafel voor katten? Nee. Een Katzentisch is een tafel voor kinderen of onbeduidende gasten. Meestal staat de Katzentisch een beetje afzijdig of naast de grote eettafel en is ook vaak wat lager dan de gewone eettafel.

Het woord Katzentisch is gedateerd in het zeventiende eeuw. Toen was het een grappige uitdrukking voor de vloer, later ook voor een kleine, afzijdige tafel. De uitdrukking zur Strafe am Katzentisch essen stamt uit het kloosterleven. Ook vandaag hoor je nog soms: Da müssen wir wohl mit dem Katzentisch vorlieb nehmen.

Historisch werd de Katzentisch ook bijvoorbeeld voor chauffeurs gebruikt die in een separate kamer afzijdig van het gezelschap zaten te eten. Vandaag worden ook tafels in restaurants die dicht bij de toiletten staan of bij het publiek niet populair zijn als Katzentisch benoemd.

Dus voor een kat of een dier zou het nog eens leuk kunnen zijn om aan de Katzentisch te eten maar de mens wil het toch graag gezellig bij het eten hebben. En zo word de Katzentisch (behalve bij kinderen) vaak als een straf gezien.

#mooisteDuitsewoorden