De val van de Berlijnse Muur | De mooiste Duitse woorden | Julia Peine Deutsch Coach | Utrecht | Leidsche Rijn

9 november 1989: De val van de Berlijnse Muur

Op 9 november is het alweer 30 jaar geleden: de val van de Berlijnse Muur.

Mijn cursisten vinden dit onderwerp altijd erg interessant. Vooral de jongere cursisten hebben natuurlijk geen voorstelling ervan hoe het toen was. Ik ben in 1975 geboren en was bij de val van de Muur 14 jaar. Mijn ouders namen me toen mee naar de Glienicker Brücke. (Dat was de brug waar de spionnen werden uitgewisseld.) Ik zal nooit vergeten hoe dat was! En ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terugdenk.

Bekijk hier mijn persoonlijk verhaal over deze bijzondere dag en de dagen eromheen!

Wil je graag meer weten over de val van de Berlijnse Muur?

Ik heb voor je 3 korte films en een website samengesteld… Veel plezier!

Simpleshow erklärt den Fall der Mauer

In dit korte maar echt overzichtelijke filmpje word op een simpele en duidelijke manier de Duits-Duitse geschiedenis tussen 1945 en 1990 uitgelegd. Hoe was dat eigenlijk na de oorlog? Waarom werd de Berlijnse Muur gebouwd? En hoe was dat toch nog eens met de val van de Berlijnse Muur?

 

Eingemauert

Tussen 1961 en 1989 – 28 jaar dus – hinderde een onoverkomelijke grens de mensen uit de DDR eraan om te vluchten. De film “Eingemauert” laat op een indrukwekkende manier zien hoe de grens tussen Oost- en West-Duitsland eruit zag.

 

Der Mauerfall am 9. November 1989

Deze korte film legt het verloop van de gebeurtenissen op 9 november 1989 uit. Je ziet de originele tv-opnames van toen.

 

Die Berliner Mauer – Geschichte in Bildern

Op de website http://www.berlin-mauer.de kun je een tijdreis doen! 250 films nemen je mee naar het leven in de gedeelte stad Berlijn in de jaren 1961 tot 1989. De films zijn afkomstig uit de archieven van de openbare omroepen in Oost- en West-Berlijn.

Je kunt het dagelijkse leven volgen, persoonlijke verhalen bekijken (bijvoorbeeld waarom iemand vluchtte), de “Fluchthelfer” (mensen, die DDR-burgers hielpen om te vluchten) vertellen hun verhalen, politici komen aan het woord en natuurlijk kun je ook de nieuws volgen.